Kansliet är bemannat måndag och onsdag kl 10-14. Övrig tid telefonsvarare 08-555 963 50 eller e-post

Ledaren

Förbundsordföranden har ordet

Ronny Knutsson 600

Konstens vecka i höst

”Jag minns att jag som tonåring fascinerat lärde mig det vackraste ord jag hört, autodidakt, och jag förstod att det fanns de som trotsat livets lott själva sökt en plats där det inte var självklart att en plats fanns. Självlärd, vilken kraft som ryms i det ordet!”

Så skriver Vesna Prekopic i en krönika i ETC Norrköping den 20 oktober 2017. Och jag håller med och tänker på att det är detta som utmärker oss som medlemmar i Svenska Konstnärsförbundet. Vi har i de flesta fall inte lång konstnärlig högskoleutbildning bakom oss. När antagningskommittén läser ansökningarna på dem som söker medlemskap är de allra flesta autodidakter i en vid mening. Och med det menar jag att de oftast har många kortare, upprepade utbildningar och kurser bakom sig, ibland något år eller mer på folkhögskola. En del av er har haft samma mentor eller lärare i många år, andra har deltagit i sommarkurser eller annan gruppverksamhet för skapande.

För ett år sedan såg jag en utställning där de som deltagit i NBV:s i Söderköping akvarellkurs. Många målningar hängde på väggarna, det fanns alltså mycket att titta på. Men det mest intressanta var att utställningen hade väldigt många besökare. De flesta var sannolikt släktingar och vänner; kvaliteten på det som visades upp var inte av den digniteten att det skulle locka den vanliga galleripubliken. Ingen av dem skulle på grund av sina bilder kunna bli medlem i SK. Men det spelade liksom ingen roll. Utställarna var en grupp av glada amatörer och då menar jag ”glada” människor, som bara tycker att det är väldigt, väldigt roligt att måla. Det viktiga med den utställningen var därför bland annat, som jag tänkte, att de fick visa upp sina alster, fick välförtjänt uppmärksamhet en stund och kanske också denna enda gång.

Så, vårda ordet autodidakt. Det är det som är grunden, det som vi började med en gång i barndomen, det som utgör den inneboende lusten som driver oss alla framåt. Det är det som ger oss energin, orken, passionen om ni så vill, att skapa, att måla. Inte alltid den formella och långa utbildningen. Men det kan också vara porten in till ett mer långsiktigt skapande med långa studier.

Och några av oss är fortfarande autodidakter i väldigt sträng mening.

Ronny Knutsson
Ordförande, Svenska Konstnärsförbundet

Svenska Konstnärsförbundet

Hornsgatan 103
117 28 Stockholm

08-555 96 350
info@konstnarsforbundet.se

Kansliet
Kansliet är bemannat
måndag och onsdag, kl 10-14

ArtGallery
SK:s webbredaktör arbetar på tisdagar
webb@konstnarsforbundet.se
 
Styrelsen
Läs mer ››

Bildkonstnaren4 2017

Bildkonstnären 4, 2017
Omslag: "Buicken" av Kjell Fogborn
Foto: Kjell Fogborn