Kansliets telefontid: tisdagar kl 10-12Övrig tid telefonsvarare eller e-post.

Region Mitt

SK Region Mitt
Jämtland, Västernorrland, Dalarna samt Gävleborgs län

Styrelse
Lördag den 15 februari hade vi i region mitt vårt årsmöte på Siljans Konditori /Galleri. 11 personer deltog i årsmötet som leddes av vår förbundsordförande Ronny Knutsson. Vi började med att äta en taccobuffé eftersom många rest långt. Därefter följde årsmötet i lokalen där vi har vår samlingsutställning med sedvanliga frågor. Mycket glädjande är att vi nu har en styrelse på 5 ordinarie ledamöter och en ersättare – vilket kommer att underlätta arbetet i regionen.

Ordförande:  Birgitta Nickolausson omval 2 år 
Kassör:         Mona Lindström kvarstår 1 år
Sekreterare:  Cia Lindén kvarstår 1 år
Ledamot:      Birgitta Gustafsson nyval 2 år
Ledamot:      Titti Lindgren nyval 2 år
Ersättare:      Anita Vallsten nyval 1 år
Revisor:        Misan Olsen kvarstår 1 år

Vi önskar de nyvalda – Birgitta, Titti och Anita - varmt välkomna till vårt arbete för Region Mitt.

Aktiviteter SK region Mitt 2020

Hej alla medlemmar i region Mitt!
Ännu en månad har gått och det är dags för en uppdatering om vad som händer både i regionen och i förbundet centralt.

Siljans Konditori 10/1 – 26/4.
Årets första utställning är nu avslutad och allt ska vara nedplockat på Siljans Konditori/Galleri den 27 april. Idag känns det bra att vi hann med en stor utställning med så många medlemmar – innan pandemin.
Vi började med 13 utställare och den sista månaden erbjöds 5 nya medlemmar att vara med. Totalt deltog 18 medlemmar. Delar av utställningen på nedre plan plockades bort sista månaden pga att konditoriet hade låst den delen och besökaren fick be att de skulle öppna. Detta eftersom antal besökare minskade i samband med Corona.
Under perioden hängdes utställningen om på gatuplan 2 gånger. Ca 130 tavlor och ett 20 tal skulpturer visades. Tre skulpturer och 5 tavlor såldes. 15 % provision har betalats av de konstnärer som sålt något.
I Bildkonstnären fick vi en stor artikel om utställningen. Vid nästa besök i Leksand kommer jag att lämna några ex av Bildkonstnären – kan vara trevligt för dem att ha.
Jag har skickat meddelande till ägaren och tackat för bra samarbete från alla utställare. 

Årsmöte 15 februari
Årsmötet på Siljans Konditori var välbesökt, deltagarna bjöds på lunch och mötet leddes av förbundsordförande Ronny Knutsson.

Ett verk var – Galleri Bellman 21 – 28 maj
Ett verk var – i samarbete med region Öst i maj – blev inställt och skjuts på framtiden till i början av september. Eftersom det är region Öst som arrangerar – kommer informationen att skötas genom dem. Var och en som anmält sig får ha kontroll att så sker och ser till att verken kommer till Stockholm.   

Vad händer nu
I veckan hade vi i region Mitt ett styrelsemöte digitalt – i form av ett mail. 

Vi gick igenom aktivitet för aktivitet och har tagit hänsyn till myndigheternas råd – att hålla avstånd, att tvätta händerna (måste finnas möjlighet för medlemmarna) och för vissa av oss att stanna hemma. Flera av våra medlemmar befinner sig i riskgruppen + 70. Som arrangör har vi ett samhällsansvar och det vore fruktansvärt om vi ordnade en aktivitet och någon drabbades att viruset. Det här kom vi fram till:

Konst i det gröna i Bäsna 6-7 juni ställs in.
Jag har kontaktat de som deltagit tidigare år från oss och intresset var litet. Vi har därför beslutat att skjuta på Konst i det gröna till nästa sommar och Bäsna Trädgård hälsar oss varmt välkomna tillbaka då.  

Atelje Orsta i Nordingrå 4 – 10/7
Carin Hedlund som driver Ateljé Orsta kommer att ha öppet under sommaren. Lokalerna är små men det finns trädgård med möbler och partytält där man som konstnär kan sitta och låta besökarna gå inne och titta. Där skulle 4 av våra medlemmar deltagit i utställningen – men 2 av oss har dragit oss ur eftersom vi på grund av ålder är riskgrupp. Maria Tjärnström och Carin Hedlund kommer att vara kvar – som läget är idag. 

Sommarsalongen Millennium Art Galleri i augusti - samt Konstens Vecka 40
Kethy som driver galleriet kommer att ha öppet som vanligt – men Corona anpassat vad gäller antal besökare mm. Där hänger man sina tavlor själv med Kethys hjälp eller som jag kommer att göra – skicka mina tavlor med posten – därefter bemannar hon och sköter utställningen. Där är 7 anmälda och allt kommer att genomföras enligt planerat. 

Förbundet centralt

Årsstämman
Delar av årsstämman kommer att genomföras digitalt i form av ett mail med ett frågeformulär och alla årsmöteshandlingar. Ombuden ska besvara frågorna och svara till kansliet. Kanske inte det bästa – men vissa beslut måste fattas. Resten av frågorna skjuts till nästa år.

Vi har två ombud från oss. Eva Olsson, Järvsö – som dessutom är vår webansvarig och redaktör av Bildkonstnären och Titti Lindgren, Falun.

Vad gör vi för att synas när mycket ställs in?

Instagram
Vi har utökat våra Instagram konton centralt. Tidigare hade vi ett och från någon vecka tillbaka tre.

  • svkonst  - där presenterar vi vår organisation, antagningsdatum, månadens konstnär, bildupphovsrätt m.m.
  • svkonst_artgallery – ett av de nya kontona som har startats för att presentera våra konstnärer. En digital konstrunda. Det fungerar som månadens konstnär i Bildkonstnären men här – Veckans Konstnär från vårt Art Gallery på hemsidan. 
  • Bildkonstnären – det andra nya kontot tar upp delar från vår tidning Bildkonstnären. Där finns redan ett inlägg om vår utställning på Siljans Konditori.

Facebook
På Facebook har Konstnärsförbundet en grupp som heter:

Svenska Konstnärsförbundet SK Swedish Artists Association – där vi som medlemmar kan lägga in bilder och information om vad vi gör. Jag har förhoppningsvis bjudit in er i vår region som jag har hittat på Facebook till den gruppen. Totalt finns det 2544 medlemmar just nu i gruppen – men vi är ca 650 i förbundet så det är många fler som är med. 

Här har du nu en möjlighet att lägga in bilder och skapa ännu en digital konstrunda. Tanken är att du lägger in en bild med lite information om den och vilken region du tillhör i SK. Vi hade diskuterat den möjligheten inom förbundets styrelse och när jag såg att vår nye medlem Anders Ludvigson – fotografen från Hjortnäs lagt in en del bilder, så tänkte jag - NU KÖR VI! 

Sedan en dryg vecka har jag lagt in egna bilder och även en del information om våra aktiviteter. Dels för att hålla er uppdaterade och för att locka nya medlemmar. Som sagt över 2500 som är med i gruppen och det är nästan 2000 vi kan locka till oss. Jag följer den sidan varje dag och ser att flera av oss i regionen redan hänger på. Även ett antal från övriga… en bra början. Hoppas du vill vara med.

Sammanfattningsvis så kommer vi att kunna genomföra en del aktiviteter under rådande omständigheter och även ha möjlighet till digitala konstrundor.

Hoppas nu att ni håller er friska och får en skön vår och försommar! Vi får anpassa oss och göra vad vi kan utifrån våra egna förutsättningar.
Som vanligt – hör av er med tips och tankar!

Styrelsen
Birgitta Nickolausson
072-563 23 53

________________________________________

Utställning Atelje Orsta
Nordingrå Höga Kusten
4 – 10 juli
4 konstnärer deltar

Sommarsalong MAG

Sommarsalong Millennium Art Gallery  
Åsäng Nordingrå Höga Kusten
1 – 30 augusti

Affisch Millennium Art v 40

Konstens vecka Millennium Art Gallery  
Åsäng Nordingrå Höga Kusten
26 sept - 4 okt

Svenska Konstnärsförbundet

Hornsgatan 103
117 28 Stockholm
08-650 8000
info@konstnarsforbundet.se

Kansliet
Kansliet har telefontid: tisdagar kl 10-12.
Övrig tid: telefonsvarare eller e-post

ArtGallery
SK:s webbredaktör arbetar på tisdagar
webb@konstnarsforbundet.se
 
Styrelsen
Läs mer ››

Bildkonstnaren 2 20 omslag

Bildkonstnären 2, 2020
Utgivning 17 juni till SK:s medlemmar.
Inte medlem men önskar tidningen? 
Bli stödmedlem ››