Region Öst

SK Region Öst
Uppsala, Västmanland, Örebro, Södermanland, Östergötland, Gotland samt Stockholms län. 

Årsmöte och styrelse 2023

Bild: Nya styrelsen i Svenska konstnärsförbundet i region Öst
Nya styrelsen region Öst 2023

Den 19/2 hade vi årsmöte i Region Öst. Ett 20-tal medlemmar deltog. Vi tackade av vår ordförande Meith Fagerqvist som tyvärr valt att lämna styrelsen. Den nya styrelsen består av 9 personer.

På bilden från vänster:
Mary Dahl ny ordförande, ledamöter Malin Eld, Gunilla Staaf, Karoline Löfstedt, Helena Berggren sekreterare, Lisbeth Nordin och Lena Morge kassör. Ej i bild: Ledamo Gunilla Runsten och suppleant Tess Enarsson. 

Förra årets verksamhetsberättelse godkändes och vi gick igenom verksamhetsplan och budget för 2023. Vi planerar bland annat att arrangera minst två samlingsutställningar samt bjuda in till medlemsmingel i samband med dessa utställningar. 

Vi har även ansvar för Svenska Konstnärsförbundets nationella jurybedömda utställning som kommer att visas i Södertälje konsthall mellan den 19 augusti och den 9 september. Meith Fagerqvist har varit med i planerna från början och har lovat att fortsätta bistå vid detta evenemang vilket vi är väldigt tacksamma för.


Spännande föredrag om att göra konst av sopor

Foto: Fredrik Sederholm

På årsmötet fick vi en föreläsning med filmvisning av konstnären Johanna Törnqvist, som jobbar med återvunnet material av textil och sopor. Av utslitna T-shirts klipper hon remsor och virkar utsökt vackra klänningar, av tömda läkemedelskartor i plast och metallfolie gör hon vackra smycken. Efter det inspirerande föredraget följde en lång diskussion om hur vi som konstnärer kan jobba mera hållbart.

”Med ena foten förankrad i hantverket och den andra stadigt i konsumtionskritiken arbetar Johanna Törnqvist i gränslandet mellan konst, hantverk och mode och ställer frågor om hur vi värderar dagens material.”

Vill du veta mer: johannatornqvist.com


Utställning på galleri Bellman den 25 – 30 mars

Utställare: SK Region Öst
Plats: Galleri Bellman, Bellmansgatan 9, Stockholm
Vernissage: Lördag 25 mars 12 – 17
Övriga öppettider: Söndag – onsdag 12 – 17, Torsdag kl 12 – 15

Varmt välkommen att njuta av blandad medlemskonst på Galleri Bellman i mars!
Av ett 50-tal anmälningar lyckades följande medlemmar komma först till kvarn: 
Birgitta Walley, Amir Fallah, Margareta Henriksson, Eva Ax Riise, Eva Högberg, Ewa Rönnberg, Kerstin Spångberg, Kerstin Mattsson, Kickie Högström, Marianne Kube, Anne E Svensson och Ewa Kinnunen. 

Meith Fagerqvist och Naemi Bure kommer att visa 3D i ett par av skyltfönstren. 

Varmt välkommen till vårutställningen!

Konstutställning på Galleri Bellman i Stockholm.

Smygvernissage och medlemsmingel den 24 mars kl. 17:00 – 19:00

I samband med vårens utställning på Galleri Bellman bjuder vi in till smygvernissage och medlemsmingel fredagen den 24/3 kl 17-19. Alla medlemmar är välkomna till galleriet för konst och mingel, vi bjuder på vin/alkoholfritt och lite tilltugg. 

Stockholms konstsalong den 25 mars – 2 april 2023

Bild: Stockholms konstsalong tidigare år.

Precis som förr om åren är det dock många av våra medlemmar som blivit uttagna att delta vilket vi är väldigt glada för. Stockholms konstsalong visar upp en 80-tal konstnärer under cirka tio dagar i Nacka. Historiskt har vi delat ut ett stipendium på 5000 kr till en av våra utställande medlemmar på Stockholms Konstsalong, vilken röstats fram av medlemmarna i styrelsen för Region Öst. I år finns tyvärr ingen budget för stipendieutdelning. Vi rekommenderar varmt ett besök, även för dem som inte kommit med.

Läs mer om Stockholms konstsalong på stockholmskonstsalong.


Samla tre eller flera medlemmar och ordna en gemensam utställning!

Region Öst vill uppmuntra medlemmar i regionen att ordna egna utställningar då vi alltid har många sökande till våra utställningar ordnade av regionen. Förbundet har tidigare informerat om att man kan söka extra bidrag om man genomför en utställning tillsammans med andra SK-konstnärer.  Bidragets storlek beror på hur många ni är och vilka kostnader ni har. För rättvisans skull kan varje enskild medlem tillgodogöra sig bidraget endast en gång under perioden hösten 2022 till och med hela 2023. Ett mindre bidrag kan även fås direkt från regionen. Förfrågan skickas till regionost@konstnarsforbundet.se.  
  
Känner du inga andra medlemmar i ditt närområde? Sök dem på Forum4U eller kontakta regionstyrelsen och få hjälp att hitta dem.


Rulla till toppen